Menu

Laadkleptraining

Wil je keurmeester worden voor het uitvoeren van Laadkleppen Periodieke Keuring (LPK)? En werk je bij een RAI carrosseriebedrijf dat werkt met het LPK keurmerk? Deze training bereidt je voor op de toetsing waarmee je het erkende certificaat ‘Keurmeester LPK’ kunt behalen.

Waarom deze training volgen?
In de Arbowet worden strenge eisen aan het inbouwen en onderhouden van hydraulische laadkleppen/personenliften gesteld. Het doel van deze eisen is om het werken met hydraulische laadkleppen/personenliften veiliger te maken en ongelukken met deze arbeidsmiddelen terug te dringen. Daarom is er toezicht op het inbouwen en onderhouden van hydraulische laadkleppen/personenliften. Hiervoor moet een laadkleppen periodieke keuring (LPK) worden uitgevoerd door een bevoegde keurmeester.

Tijdens deze training leer je hoe je zelf LPK-keuringen effectief uitvoert volgens de daarvoor geldende normen.

Deze training is voor medewerkers van RAI carrosseriebedrijven die werken met het LPK-keurmerk. BOVAG werkt samen met Aboma voor keuringen van laadkleppen. Wil je meer weten? Alle informatie staat op de website van het BOVAG Laadklepkeurmerk.

Hoe is de training opgebouwd?
De eendaagse training bestaat uit een halve dag theorie en een halve dag examen. Een goede voorbereiding is gewenst. Je kunt de lesstof doornemen en keuringen uitvoeren onder leiding van een ervaren keurmeester.

Eerst behandelen we de werking van hydraulische laadkleppen/personenliften en het uitvoeren van de keuring als theorieles. Daarna voer je de praktijktoets uit. Je keurt een laadklep of personenlift aan een voertuig. De examinator observeert en beoordeelt de keuring. Vervolgens maak je een BKS-theorietoets met meerkeuzevragen. Bij goed gevolg ontvang je het certificaat ‘Keurmeester LPK’.

Wat leer ik tijdens de training?
Na het volgen van deze module kun je:

  • een LPK-keuring volgens de geldende normen uitvoeren
  • onderbouwen op grond waarvan een gemonteerde hydraulische laadklep/personenlift goed of afgekeurd moet worden
  • een goed advies uitbrengen over de verschillende aspecten van het keuringsrapport
  • aangeven waar de knelpunten zitten voor de gehele installatie.

Hoe zit het met examen en certificering?
Tijdens de training voer je als praktijktoets een keuring van een laadklep of personenlift aan een voertuig uit. De examinator observeert en beoordeelt de keuring. Vervolgens maak je een BKS-theorietoets met meerkeuzevragen. Bij goed gevolg ontvang je het certificaat ‘Keurmeester LPK’.

Heb ik voorkennis nodig?
Om deze training te kunnen volgen moet je ervaring als laadklepmonteur hebben. Praktijkkennis van keuringen onder leiding van een ervaren keurmeester is wenselijk.

Meer weten? 
Neem contact met ons op!